Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. Myślący i świadomy człowiek potrafi sam znaleźć drogę do zdrowia, która pozwoli mu przeżyć życie z dala od chorób i złego samopoczucia.

Olej kokosowy jest tłuszczem bogatym w cenne właściwości. Znajdziemy w nim zarówno nasycone jak i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera kwas foliowy, witaminę C, E, B2, B6, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Olej kokosowy powstaje poprzez tłoczenie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Bardziej wartościowy jest olej tłoczony na zimno i nierafinowany.

Zastosowanie oleju kokosowego

Zastosowanie oleju kokosowego jest wszechstronne i można mu przypisać same superlatywy: zdrowotne, kosmetyczne i kulinarne. Zasadniczy wpływ na dobroczynne działanie oleju kokosowego ma rzadko spotykany kwas laurynowy. W organizmie człowieka przekształca się w monogliceryd o silnych właściwościach wirusobójczych i bakteriobójczych.

Właściwości oleju kokosowego

Zdrowotnie olej kokosowy wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza przemianę materii i wspomaga trawienie. Obniża poziom cholesterolu, ryzyko miażdżycy i chorób serca. Ma zbawienny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu cukru, co jednocześnie wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę. Zawarte w nim naturalne antyoksydanty zwalczają powstawanie wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się skóry. Wygrywa z wirusem opryszczki, grypy, bakteriami, pierwotniakami. Dla chcących się odchudzać jest najlepszym przyjacielem. Wspomaga przemianę materii i skutecznie pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Jest też lekkostrawny i nie obciąża układu trawiennego. Doskonale sprawdzi się jako pasta do zębów, która zapobiega powstawaniu próchnicy.

Olej kokosowy jest wspaniałym, naturalnym i zdrowym kosmetykiem. Sprawdzi się jako błyszczyk do ust, nawilżający krem do twarzy (wygładza zmarszczki), regeneracji włosów (jako maska), łagodzi otarcia naskórka i poparzenia słoneczne. Jest naturalnym kosmetykiem pozbawionym chemii i szkodliwych dodatków. 

Olej kokosowy do smażenia

Olej kokosowy poddany obróbce cieplnej, nawet przy bardzo wysokich temperaturach nie traci swoich właściwości. Obawy może stwarzać poczucie, że potrawy mogą przejść zapachem kokosa. Nic bardziej mylnego. Olej kokosowy nierafinowany jest całkowicie bezwonny. Wystarczy użyć niewielkiej ilości oleju by potrawa była smaczna i soczysta. Ważne jest też, że nie utlenia się tak szybko i nie jest toksyczny jak inne oleje czy tłuszcze do smażenia, dlatego trudniej jest potrawę przypalić. Olej kokosowy jest doskonałym dodatkiem do chleba, można używać go zamiast masła do smarowania pieczywa. 

Typy oleju kokosowego

Na rynku dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego: rafinowany (bezzapachowy), który nie zmienia zapachu potraw i jest idealny do smażenia oraz olej tłoczony na zimno. Tłoczony na zimno posiada smak i aromat charakterystyczny dla kokosa. Sprawdzi się potrawach na zimno i jako dodatek do chleba, makaronu, ryżu czy sałatek. Należy pamiętać, że zdrowie jest najważniejsze i warto szukać, czytać i eksperymentować by znaleźć najlepsze dla siebie produkty. Coś, co wydaje się w pierwszej chwili obce, może okazać się dla nas o wiele bardziej korzystne niż przypuszczamy. Z przyzwyczajenia sięgamy po produkty, które znamy od wielu lat, a które wraz postępem nauki okazują się dla nas toksyczne, niezdrowe i wyrządzają wiele szkód. Warto sięgnąć głębiej, poszukać i zainwestować w swoje zdrowie.